 |
www.reiki.fora.pl energia reiki
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Navajo
Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biała Podlaska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 20:17, 17 Sty 2009 Temat postu: Daniel Reid - Tao zdrowia |
|
|
Świetna książka na temat zdrowia, zdrowej diety i wszystkiego co związane ze zdrowym trybem życia. Autor Daniel Reid od 1973 roku mieszka na Tajwanie gdzie uczył się u różnych mistrzów i studiował chińskie prace źródłowe. Doskonale opisuje podstawy medycyny chińskiej i łączy tę wiedzę ze zdobyczami współczesnej medycyny zachodniej. Daniel Reid nawiązuje także do starochińskich ćwiczeń zdrowotnych Qigong i przedstawia szczegółowo kilka z nich.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mami
Administrator
Dołączył: 07 Sty 2009
Posty: 433
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biała Podlaska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:11, 23 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
A co tam pisze autro na temat diety? Jestem ciekawa. Choćby pobieżnie napisz bym mogła się zorientować w jakim kierunku ten system odżywiania idzie, a moze pokrywa się z innym który jest mi znany?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Navajo
Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biała Podlaska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 20:57, 23 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Autor pisze o tropologii żywienia zgodnej z naturą i naszym organizmem. Wszystko w oparciu o wiedzę i doświadczenie starożytnych Chińczyków i porównanie ze zdobyczami współczesnej nauki. Co ciekawe daniel Reid znajduje punk wspólny między starożytną wiedzą Chińskich mędrców a wiedzą dzisiejszych naukowców. Różnica polega na tym, że to, do czego doszli naukowcy na drodze badań za pomocą specjalistycznego sprzętu, starożytni Chińczycy już to wiedzieli ok. 3000 lat temu bez żadnego sprzętu. Pierwszym prekursorem był Huang Di (Żółty Cesarz), to najstarsze dzieło medyczne z Chin (poprawcie jeśli się mylę ale żył ok. 3000 lat temu). W książce, Daniel Reid pisze jak np łączyć właściwie produkty ze sobą. Np od wiek wieków u nas praktykuje się zjeść posiłek a potem jemy słodki deser. Cukier trawi się nie w żołądku ale bezpośrednio w jelitach więc, po spożyciu posiłku w postaci np obiadu, nasz żołądek jest pełny, przechodzi w fazę trawienia. Jeśli zjemy teraz coś słodkiego, "zalejemy" żołądek treściami niestrawnymi w żołądku co utrudni nam trawienie obiadu. Posiłek zanim ulegnie strawieniu zacznie się psuć w żołądku wydzielając szkodliwe toksyny. Autor tez pisze jak inne produkty właściwie łączyć ze sobą. Np różne rodzaje białek, zwierzęce i roślinne nie powinny być łączone razem bo wymagają różnego środowiska trawiennego. Kiedy pomyślimy o tym, wydaje się to na pierwszy rzut oka banalne i niewykonalne ale... nawet w dzisiejszych czasach jest możliwe. Wymaga niestety wielu wyrzeczeń. Warto też wspomnieć o równowadze posiłków kwaśnych i zasadowych. Czyli należy łączyć np. mięso z porcją warzyw, może być w postaci surówek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|